Alles wat je moet weten over de scheidingsprocedure
Ik ga scheiden
De knoop is eindelijk doorgehakt. Je hebt gepraat en waarschijnlijk ook een traantje weggepikt. Wanneer de overweging komt of jullie gaan scheiden of niet, komt er veel bij kijken. Dit kan in goed overleg gaan of juist met vele uitdagingen. Na veel overleg met elkaar, komt dan de vraag ‘Wat moet er geregeld worden?’ naar boven.
Hoe lang duurt een echtscheidingsprocedure?
Kwaliteit en deskundigheid van de advocaten heeft invloed op de duur van de procedure. Hoe beter de advocaten alle feiten en omstandigheden op een juiste en volledige wijze presenteren en toepassen des te sneller de rechtbank een uitspraak doen. Op scheidingportal.nl vindt u de beste echtscheidingsadvocaten met een gespecialiseerde opleiding en veel ervaring.
Als jij en je ex-partner het samen eens zijn over alle voorwaarden van de echtscheiding, zoals onder andere het ouderschapsplan, alimentatie en de boedelverdeling kan een echtscheidingsprocedure snel worden geklaard. Dat kan voor beide partners worden gedaan door één advocaat. Er wordt dan door de advocaat een echtscheidingsconvenant (overeenkomst) gemaakt. Hier staan dan alle afspraken in. Deze convenant wordt door jou en je ex-partner ondertekend. Als deze is ondertekend kan de advocaat een verzoek bij de rechtbank indienen voor een echtscheiding. Gemiddeld is de duur om de echtscheiding uit te spreken 3 weken. Dit is afhankelijk van de termijn die de rechtbank nodig heeft.
Er moet een akte van berusting worden getekend na de uitspraak van de rechtbank. Dit betekend dat de partners het eens zijn met de uitspraak en verder niet in beroep zullen gaan. Uiteindelijk wordt de uitspraak ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar jij en je ex-partner zijn getrouwd. Jullie zijn definitief gescheiden als de echtscheiding in die betreffende registers wordt ingeschreven. Een echtscheidingsprocedure duurt met een echtscheidingsconvenant gemiddeld 5 weken. Zonder echtscheidingsconvenant is de duur van deze procedure afhankelijk van een groot aantal factoren.
Belangrijke documenten en afspraken voor een echtscheiding
Om een echtscheidingsprocedure te starten komen er verschillende documenten te pas. Ook eist de rechtbank voor een scheiding een aantal actuele gemeentelijke uittreksels om een juridische echtscheidingsprocedure in gang te zetten.
Het is belangrijk als je kinderen hebt dat je afspraken maakt over de zorg van je kinderen. Deze afspraken komen allemaal te staan in het ouderschapsplan. Omdat de scheiding zo weinig mogelijk effect mag hebben op jullie kinderen, hecht een rechter zeer veel waarde aan het ouderschapsplan. In veel gevallen wordt dit gezien als het belangrijkste document die je nodig hebt bij een echtscheiding.
Eerder hebben wij het gehad over de scheidingsconvenant. Dit document is belangrijk voor de afspraken die jullie hebben gemaakt piert verdeling van jullie inboedel, het huis, maar ook het geld en de schulden. De afspraken over partneralimentatie staan ook in deze overeenkomst.
Dit zijn alle documenten op een rijtje.
- Verzoek voor een echtscheiding.
- Een ouderschapsplan.
- Je bent een kopie van je Nederlands identiteitsbewijs of paspoort.
Dit zijn alle gemeentelijke uittreksels op een rijtje.
- Een gemeentelijke uittreksel uit het huwelijksregister.
- Een gemeentelijke uittreksel uit het persoonsregister.
- En eventueel: Een gemeentelijke uittreksel uit het geboorteregister van minderjarige kinderen.
De meest gemaakte fouten tijdens een echtscheiding
Het belangrijkste wat je niet moet doen tijdens een echtscheiding is het betrekken van je kinderen tijdens het conflict die jullie met elkaar hebben. Het is voor kinderen al lastig dat hun ouders gaan scheiden. Ook al heeft de relatie tussen jou en je ex-partner niet gewerkt, jullie blijven de ouders van jullie kinderen. Je moet dus zorgen dat je kinderen altijd boven jou en je partner blijven, ook al kan dit lastig zijn voor de situatie waar jullie inzitten.
Het is logisch dat er tijdens een scheiding vele emoties bij beide partijen naar boven komen. Maak dus geen beslissingen als je merkt dat je te emotioneel bent. In de meeste gevallen hebben deze beslissingen belangrijke gevolgen voor je toekomst. Beslis dus alles samen wanneer alles is afgewogen. Zo maak je rationele keuzes waar je later geen spijt van gaat krijgen.
Het is ook lastig om vele beslissingen zelf te maken. Vooral als je emotioneel bent vanwege de situatie die zich tussen jou en je ex-partner speelt. Wees niet bang om hulp te vragen aan je naasten of professionelen.
Ben je opzoek naar een scheidingsadvocaat bij jou in de buurt? Wij hebben aangesloten advocaten in onder andere Groningen, Drenthe, Assen, Emmen en nog veel meer.
Wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op onze site of neem direct contact met ons op.